18 marca 2012

Kolo sa točí, sila horí ..

Obrady jari, Eostrin deň, Ostara
19. až 22. marca nastáva Vernal equinox, okamih, kedy slnečné lúče dopadnú na zemský povrch kolmo rovníku. Je spájaná s Medzinárodným dňom astrológov, pretože je prvý deň v znamení Barana, ktorým začína Zodiac. Taktiež je tento deň spájaný s keltským sviatkom..
Prichádza doba, keď zima je už definitívne za nami a príroda sa preberá zo svojho spánku. Je to čas zasvätený zdraviu, čas začiatkov činností, zariekavania a starostlivosti o „rituálnu“ záhradku. Noc a deň sú teraz rovnako dlhé.
Už oddávna symbolizuje toto obdobie vajíčko – znamená nový život a znovuzrodenie 
.. jej krok je ľahký ako krok bielej lane a kde sa jej bosá noha dotýka zemi, tam rozkvitajú kvety a zelenajú sa stromy. A jednej noci, keď zrovna svieti jasný mesiac a nebo je plné hviez, ..
Dni sú v ľudových zvykoch spájané so symbolickým „utrpením“ - šibačka. 
24. apríla je sviatok sv. Juraja, piekli sa figúrky a v podvečer sa hľadali štvorlístky pre šťastie s tým, že nálezca ho musel niekomu darovať a to dokonca tak, aby o ňom dotyčný nevedel. Čím viac lístkov mala ďatelinka, tým viac šťastia to znamenalo.
...kvetiny odhaľujú vnútorné myšlienky a pocity, taktiež by sme nemali váhať a častokrát ísť do prírody a prechádzka by mala byť jedinou činnosťou. Iné tradičné činnosti zahrňujú sadenie semien, akúkoľvek prácu s bylinkami – magickú, lekársku, umeleckú...

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára